IsisFiliis katteri

Isis och Girlie
Till Girlies sida

Girlie

Till Alysras sida

Alysra

Till Solitaires sida

Soli

Om Maine Coonen

Spretar med tårna

Utseende


Otroliga historier om Maine Coonens vikt och storlek är också något som sprids, och detta hänger säkert ihop med att den är en av de största tamkattsraserna. Det korrekta är att en fullvuxen hane väger mellan 6-8 kg och en hona mellan 4-6 kg. Men lägger man till ca fem cm päls kan resultatet bli en katt som ser mycket stor ut.

 

Maine Coonen utveckas relativt långsamt, liksom de flesta större kattraser, och det kan ta flera år innan fysiken är fullt utvecklad.

 

Enligt SVERAKs beskrivning är kroppen på den fullvuxna Maine Coonen stor, muskulös och bredbröstad och katten bör vara lång, men med ett rektangulärt helhetsintryck. Den långa buskiga svansen är bred vid basen och avsmalnande. De stora, runda tassarna är välpälsade och fungerar som “snöskor“.

 

Maine Coonens huvud är medium i bredd, med höga kindben. Ansikte och nos är av mediumlängd med fyrkantigt nosparti och i profil har näsan en lätt böjning. Ögonen är stora, placerade långt ifrån varandra och lite snett ansatta. De stora spetsiga öronen har stor rörlighet, sitter högt på huvudet, är breda vid basen och välpälsade (både inuti och utanpå) med tofsar.

 

Pälsen är silkesaktig, tät och tjock, kortare på skuldrorna och huvudet, men längre på ryggen och bakbenen. Underpälsen är mjuk och fin, täckt av den blanka överpälsen. Krage, med början från skuldrorna, är önskvärd.

 

Maine Coonen kan ha nästan vilken färg som helst, men maskat (som siameser), choklad och lila är inte godkända färger. På Maine Coon-kattens hemsida finns alla färger listade och man kan också se foton som visar exempel.Temperament

Copyright © All Rights Reserved                                                                                               Senast uppdaterad 2019-12-13